Gluck+ Architects’ Scholar’s Library is a Cubic Retreat for Studying in the Woods

Posted On Wed, September 10, 2014 By

Posted On Wed, September 10, 2014 By In Architecture, Green Design, Upstate

Now that school’s back in session, we’ve found the perfect solitary haven for reading, writing, and studying. A minimal cube in the woods, the Scholar’s Library by Gluck+ Architects is located in a serene, forested area of Olivebridge, New York. The design is enclosed on the bottom, but open with wrap-around windows on the top. It’s “walls” change with the seasons, turning green in the summer, orange in the fall, and white in the winter.

Gluck+ architects, Scholar's Library, Catskill Mountains, cubic shelter, woodland retreat, study shelter

The Scholar’s Library is a tranquil sanctuary in the Catskill Mountains near the firm’s stunning Tower House. Made with economic standard materials, it wears its two functions on its sleeve–the bottom floor is solid and contains stacks for a library of books, while the top floor is an open, light-filled work space.

Gluck+ architects, Scholar's Library, Catskill Mountains, cubic shelter, woodland retreat, study shelter

The floating, cantilevered roof further showcases the distinction between the solid and the void. The windows, which are standard-issue sliding doors, open on all four sides to create the feeling of being one with nature as the cubic retreat seems to dissolve into the forest.

If you like this project, visit Gluck+ Architects’ webpage here to see more of their work.

Photos courtesy of Gluck+

Tags : , , , , ,

Neighborhoods : Catskill Mountains

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.