Form Follows Function at CCS Architecture’s Wood-Clad Bridgehampton Residence

Posted On Wed, December 30, 2015 By

Posted On Wed, December 30, 2015 By In Architecture, Hamptons

This stylish Bridgehampton Residence was designed to accommodate three generations of a family with growing children. Featuring big sliding doors and windows under a collection of sloped roofs, the wood-clad retreat plays between the indoor and luscious outdoor living spaces right in the heart of the Hamptons. In order to accommodate a multigenerational family, CCS Architecture gut-renovated and extended an existing dwelling, which went from four bedrooms to eight and gained a garage.

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

Architect Cass Calder Smith founded CCS Architecture in 1990. With offices in both San Francisco and New York City, the firm has gained international acclaim for the uniqueness of residential and commercial projects designed under a contemporary modernist aesthetic. And their Hamptons residence is no exception; its unusual design can be explained through the popular principle of “form follows function.” The cluster of volumes that form the residence is the result of adding more space to an existing weekend home, cleverly forming indoor/outdoor spaces like decks and a courtyard. Since the original house had an awkward collection of sloped and flat roofs, the studio reshaped it by adding and subtracting rooms and square footage.

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

The gut-renovation kept the building’s shell while transforming the interior into an open plan of 6,700 square feet. Natural light comes in through sliding doors and windows, which also frame long views of the front and back yards.

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

The residence’s secluded entrance was formed in between a new two-story garage wing on one side and a three-bedroom family wing on the other. Visitors and residents are guided through a wooden trail with greenery at the sides in combination with beautifully aged vertical wooden planks that makes the retreat’s shell.

CCS Architecture, wood clad, Bridgehampton Residence, The Hamptons, multigenerational home, indoor/outdoor living, wooden deck, secluded entrance, eating al fresco, Cass Calder Smith founded, modernist home, house extension, house renovation

In the backyard, there’s another indoor/outdoor space that takes advantage of nature yet is sheltered from the elements. It is a wide L-shaped, shaded deck–the perfect spot for enjoying al fresco family meals while watching the kids playing in the pool.

See more modernist renovations by CCS Architecture here.

RELATED:

Photos courtesy of Tria Giovan

Tags : , ,

Neighborhoods : Hamptons

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.