Bernheimer Architecture’s Lightbox House Is Made of Stacked Boxes to Capture Upstate Views

Posted On Sun, July 26, 2015 By

Posted On Sun, July 26, 2015 By In Architecture, Green Design, Hamptons

When Bernheimer Architecture was commissioned to build a house and studio in the Hamptons for a photographer and his family, the firm knew the views needed to take center stage. The result is the Lightbox House, a series of spaces that are arranged around cropped views of the surrounding landscape. There’s the main house, a pair of stacked boxes, and the photography studio, which takes advantage of natural daylight with strategically placed windows and skylights. The two structures are separated by a large pool that seems to float on the lush lawn.

Bernheimer Architecture, Lightbox House, Wainscott NY, Red Cedar house

The two boxes of the main house each serve a separate function. The lower volume, which is wrapped in fiber cement panels with infill panels made from weathering steel, contains the main living spaces in an open-plan layout. The bedrooms are in the upper volume. Here, the facade is clad in red cedar of varying heights, “milled with a shiplap joint to create shadow lines and break down the scale of the mass,” according to the architects.

Bernheimer Architecture, Lightbox House, Wainscott NY, Red Cedar house

Bernheimer Architecture, Lightbox House, Wainscott NY, Red Cedar house

The natural materials carry over to the interior, as well, with the warm cedar ceilings and cool concrete floors. The large expanses of white walls make the perfect display for the homeowner’s photography.

Bernheimer Architecture, Lightbox House, Wainscott NY, Red Cedar house

The smaller, compact studio occupies the rear corner of the property, employing similar elements to the main house. Throughout the project, the architects incorporated sustainable strategies like geothermal heat pumps to heat and cool the house and a 6KW photovoltaic array to reduce the need for power from the grid. And of course, the intelligent use of placement and windows makes the most of natural light.

See more projects from Bernheimer Architecture here.

RELATED:

Photos via Andrew Bernheimer/Bernheimer Architecture

Tags :

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.