Architensions’ Writing Pavilion Is a Tiny Backyard Retreat for Two Brooklyn Creatives

Posted On Sun, December 20, 2015 By

Posted On Sun, December 20, 2015 By In Architecture, Brooklyn

Most Brooklyn creatives head to the local cafe when they need to escape to get work done, but this lucky couple can retreat right to their backyard garden (h/t Inhabitat). They enlisted local firm Architensions to design a space where they can find “a condition of isolation or immersive solitude” for writing and drawing. The result is the Writing Pavilion, a 50-square-foot wooden structure that is light-filled and serene, but purposefully simple and void of distractions.

Architensions, Writing Pavilion, Brooklyn backyards, writers retreat

The Pavilion, clad in black stained cedar, is set on a concrete plinth, surrounded by a bamboo fence and a huge, sprawling tree.

Architensions, Writing Pavilion, Brooklyn backyards, writers retreat

Architensions, Writing Pavilion, Brooklyn backyards, writers retreat

The sectional shape of the structure was conceived as a way to bring in natural light that “induces optimal conditions for the human eye.” The roof functions as a sloping light well, providing framed views of the trees and sky above, and the glass door looks onto the rest of the garden.

Architensions, Writing Pavilion, Brooklyn backyards, writers retreat

Inside, natural pine acts as a unifying element. The only furniture is a chair with a folding writing table that sits below a petite window, but there are electrical outlets.

Explore more projects from Architensions on their website.

[Via Inhabitat]

RELATED:

Photos © Cameron Blaylock for Architensions

Tags : , ,

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.