OBRA Architects’ Centrifugal Villa Is a Wooden Home with a Hollow Heart

Posted On Fri, February 13, 2015 By

Posted On Fri, February 13, 2015 By In Architecture, Hamptons, Interiors

OBRA Architects’ Centrifugal Villa is not your average wooden family home. Located on a five-acre site in Southampton, it overlooks a pristine agricultural reserve framing the green landscape through its many all-around windows. Its name comes from its original circular layout, which in the architects’ own words, is “arranged around a hollow center, as if the heart of the house had somehow fallen outside its body.”

OBRA Architects, wooden home, Centrifugal Villa, guest house, Southampton, post-and-beam home, circular plan

New York-based OBRA Architects didn’t just create an ordinary post-and-beam home in the country. This wood-clad property in Southampton has an unusual circular logic to it. It’s centered around a hollow center that serves as the heart of the house, letting in floods of natural light while bringing the green forest inside.

OBRA Architects, wooden home, Centrifugal Villa, guest house, Southampton, post-and-beam home, circular plan

The home’s centrifugal plan places all rooms in a consecutive order, creating a sense of whole throughout the separate spaces. But far from being claustrophobic, most spaces feature large openings and atypical architectural angles that add an element of surprise around every corner. With minimal interiors and plenty of apertures everywhere, this unique wooden home boasts a striking sense of light and space throughout its interior.

OBRA Architects, wooden home, Centrifugal Villa, guest house, Southampton, post-and-beam home, circular plan

As well as designing the main house, OBRA Architects designed a pool house in the garden with a separate guesthouse and wooden-lattice garage structure allowing inhabitants and guests to enjoy the garden and surrounding trees sheltered from the weather.

OBRA Architects, wooden home, Centrifugal Villa, guest house, Southampton, post-and-beam home, circular plan

Beyond its unique architectural design, this sustainable home features geothermal heating, passive ventilation, and plenty of natural lighting.

See more unique homes by OBRA Architects here.

[Via Contemporist]

Photos via OBRA Architects

Tags : , , ,

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.