Gowanus By Design

Gowanus, Landscape Architecture, Urban Design

Gowanus Salt Lot Public Park. Gowanus by Design, Gowanus Canal Conservancy, Gowanus public park

The Salt Lot is a triangular piece of land just south of the point at which all three branches of the Gowanus Canal meet. The city-owned site hosts a NYC Compost Project facility, as well as the Gowanus Canal Conservancy’s nursery and educational facilities. However, the EPA has mandated a new four-million-gallon retention tank be placed there to manage combined sewer overflow. Gowanus by Design (GbD) saw this new infrastructure requirement as a catalyst for sparking conversation about much needed public urban space in the area. They’ve therefore created a conceptual proposal for the Gowanus Salt Lot Public Park, which includes three buildings constructed with materials that reference the Canal’s industrial history, along with sloping hills and wetlands.

More details and renderings ahead

Gowanus, Urban Design

Under the Tracks Playground, Kentile Floors sign, Gowanus Alliance, Loci Architecture, Gowanus by Design

Renderings via Loci Architecture

Two summers ago, the Gowanus Alliance teamed up with Gowanus by Design on their vision to transform the land underneath the elevated subway tracks on 10th Street between Second and Third Avenues into a public park that would serve as a home for the iconic but dismantled Kentile Floors sign. Now that the MTA has completed its repairs on the tracks above, Brooklyn Paper reports that the group has tapped Loci Architecture for preliminary renderings of what this space, dubbed Under the Tracks Playground, could look like.

Find out more this way

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.