BSC Architecture Simplifies a Park Slope Brownstone Redesign Through Subtraction

Posted On Mon, August 31, 2015 By

Posted On Mon, August 31, 2015 By In Architecture, Design, Interiors, Park Slope

This 1899 Park Slope brownstone underwent an extensive renovation inspired by its new owners’ desire to recreate their previous living space. Their former home was an airy, light-filled space with small private bedrooms adjacent to large communal areas, fostering a sense of family cohesion and intimacy. Unfortunately, their vision was contradictory to the existing Brooklyn structure.

But these types of challenges can be a designer’s greatest motivator, and the team from BSC Architecture took the test head on. Drawing inspiration from the words of Gordon Matta Clark, “a response to cosmetic design; completion through removal; completion through collapse; completion through emptiness,” the redesign was realized through a process of strategic removal.

Park Slope Brownstone, brooklyn renovation, bsc architect, Subtractive House

When purchased, the three-story brownstone was historically intact, but to achieve the desired design aesthetic the home underwent  serious alterations.

Park Slope Brownstone, brooklyn renovation, bsc architect, Subtractive House

First, the home’s light-blocking rear addition was removed, and a then a new vertical opening was carved from the interior. The renovation reduced the previously dense floor plan in square footage, but increased the spacial volume and openness to light tenfold.

Park Slope Brownstone, brooklyn renovation, bsc architect, Subtractive House

The new floor plan channels light through the center of the home, and the void has become the focus of family life.  The dining table, living room and kitchen, all located at the base of channel, are overlooked by the bedrooms situated above. The new design supports all of the owners’ original requests, but was achieved through subtraction rather than the typical scheme of addition.

Park Slope Brownstone, brooklyn renovation, bsc architect, Subtractive House

The renovation was completed in 2008, and was given the Building Brooklyn award in 2013 by the Brooklyn Chamber of Commerce. Check out more projects from the BSC Architecture here.

RELATED:

Photos via BSC Architecture

Tags : , ,

Neighborhoods : Park Slope

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.