Brooklyn Family Expands Fort Greene Townhouse with Airy Garden Pavilion by O’Neill McVoy Architects

Posted On Mon, July 28, 2014 By

Posted On Mon, July 28, 2014 By In Architecture, Fort Greene, Green Design, Interiors

Few things look more out of place than a clunky new addition to a beautiful historic house, especially in a neighborhood as quaint and peaceful as tree-lined Fort Greene. So when the owners of this 19th-century townhouse wanted to expand and make room for two growing teenage daughters, they sought out a team who could do it seamlessly: Beth O’Neill and Chris McVoy of O’Neill McVoy Architects.

Fort Green Pavilion designed by O'Neill McVoy Architects

The Brooklyn-based firm erected a two-story pavilion in the garden to house a kitchen and informal living spaces. The 360-square-feet addition sits against the original backyard wall, so entering the new space still gives the illusion of walking into the garden.

Fort Green Pavilion designed by O'Neill McVoy Architects

O’Neill and McVoy built out the frame from a mix of wood and steel, giving the extension a light and airy feel, especially when compared to the main house. The kitchen — lined with white-stained ash cabinets — sits on the top level and connects to a downstairs music room via an open staircase. Wall-to-ceiling windows allow plenty of sunlight to flood into both floors and sliding glass doors open to a smaller, but still functional backyard.

Fort Green Pavilion designed by O'Neill McVoy Architects

The Brooklyn family now has plenty of new space, but didn’t have to sacrifice the integrity and beauty of their home for it.

+ O’Neill McVoy Architects

[Via Architizer]

Images © Iwan Baan


Tags : ,

Neighborhoods : Fort Greene



Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.