CDR Studio Architects

Architecture, Green Design, Hamptons

Shou-sugi-ban, CDR Studio Architects, Sands Point Renovation, charred cedar boards

Can’t you smell the musky cedar just by looking at this rustic dwelling? Located in a rural community on the edge of the Long Island Sound, this Sands Point home was renovated by CDR Studio Architects to both preserve and refine the structure that had been present on the site since 1961.

To achieve this balance, the firm retained the house’s frame, but added large expanses of open windows and a more seamless roofline. The dilapidated skin was replaced with a highly insulated, open-joined rain screen made of cedar boards charred using the traditional Japanese burning method of Shou-sugi-ban, an environmentally friendly way to preserve the timber.

See more of this vision in cedar

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.