PBDW Architects Add a Dramatic Rear Conservatory to This Greenwich Village Townhouse

Posted On Fri, September 4, 2015 By

Posted On Fri, September 4, 2015 By In Architecture, Greenwich Village, Interiors

The scope of this beautiful Greenwich Village Townhouse renovation, completed back in 2003 by PBDW Architects, was massive, but from what we can see, totally worth it. It included adding complete structural reinforcement and new building systems. Additionally, the home’s exterior and interior spaces were fully restored, and a new garden and conservatory was added to the back of the building.

pbdw architects, greenwich village townhouse renovation, conservatory addition

To account for the new garden, the back yard was excavated, and heights of the home’s interior and exterior were adjusted to introduce the conservatory as a dramatic transitional space. With this grand entry, the home’s new design combines a formal dining room that elegantly overlooks the new garden scape with a more casual family kitchen below.

pbdw architects, greenwich village townhouse renovation, conservatory addition

As part of this transformation, PBDW explored the interplay between spaces traditionally designated as public or private. The lower levels of the home were opened up in sections, fusing together areas that were previously isolated by separate floors. However, on the upper floors, the separateness was maintained, and the space was enhanced through strategic planning to allow for optimal circulation of light and air.

townhouse renovation, greenwich village townhouse,

The result of these efforts let the home serve the needs of each family member simultaneously—allowing the adults to host official functions without disturbing the sanctity of home.

You can see more work from PBDW Architects on their website.

RELATED:

Images vai PBDW Architects

 

 

Tags : ,

Neighborhoods : Greenwich Village

MOST RECENT ARTICLES

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Thank you, your sign-up request was successful!
This email address is already subscribed, thank you!
Please provide a valid email address.
Please complete the CAPTCHA.
Oops. Something went wrong. Please try again later.